Studenten Hotelschool winnen Gouden Pan

Maandag 8 juni 2015 -

Op vrijdag 5 juni heeft het studententeam van de Zoomvliet Hotelschool uit Bergen op Zoom de eerste prijs in de wacht gesleept van de kookwedstrijd tijdens het jaarlijkse culinaire evenement ProefMei. Zij hebben hiermee de Gouden Fisslerpan gewonnen. “Prachtige gerechten, fantastisch op smaak”, aldus de jury.

De studenten die het team van de Zoomvliet Hotelschool vormden, waren 3e-jaars studenten Zelfstandig werkend kok Britt Heijnen (18) en Alenka Kink (19). Opmerkelijk is dat het hier om twee dames gaat. Ook de jury vond dit heel bijzonder; over het algemeen zijn het de heren die de scepter zwaaien in de (restaurant)keuken!
Het team heeft het zover gebracht, mede door de zeer gedreven en professionele inzet van de  docenten van de Zoomvliet Hotelschool die hen naar deze wedstrijden toe hebben begeleid en gecoacht. In maart dit jaar werd het dessert van deze twee koksstudenten al verkozen tot beste dessert van de kookwedstrijd op de Horecabeurs Goes. Ook tijdens de voorrondes van ProefMei viel hun dessert al op.

Wedstrijd
Het Zoomvlietteam nam het op tegen de teams van Spermalie (Brugge, BE), Scalda (Middelburg) en het Cingel College (Breda). Het was een spannende wedstrijd; met name de teams van Spermalie, dat uiteindelijk tweede werd, en dat van de Zoomvliet Hotelschool zaten heel dicht bij elkaar. De vakbekwame jury, bestaande uit onder andere restauranthouders en een schrijfster van kookboeken, over het winnende team: “Kooktechnisch zijn de studenten zeer bekwaam en alle voorbereidingen kwamen tot hun recht op het bord!” Daarnaast roemde de jury het lerend vermogen van Britt en Alenka: “De tips die zij van de jury hadden meegekregen tijdens de voorrondes, hebben ze duidelijk ter harte genomen. Dat was heel goed te merken bij de uitwerking van de gerechten.”

Zover gekomen dankzij school en stagebedrijven
Het winnende team van de Zoomvliet Hotelschool heeft inmiddels al aardig wat praktijkervaring. Britt loopt stage bij Restaurant Jagesrust in Ossendrecht en Alenka bij De Gespleten Arent in Middelburg. Van beide stagebedrijven hebben ze alle medewerking gekregen om zich goed voor te bereiden op de wedstrijd. Passie, precisie en punctualiteit zijn de drijfveren van deze enthousiaste studenten. Na dit examenjaar willen beide dames dan ook doorgaan voor Gespecialiseerd Kok. Met de loopbaan van deze twee komt het helemaal goed; daar is iedereen wel van overtuigd!

Superblij en trots!
Een dag later zijn de meiden er nog aardig beduusd van: “Het dringt nu pas tot me door!”, reageert een superblije Alenka. “We hebben er veel tijd in gestoken en hard gewerkt om het beste in onszelf naar boven te halen. En dat is beloond! We hebben veel gehad aan de trainingen van onze mentor op school, meneer Colijn. We zijn echt superblij en enorm trots!”, zeggen Britt en Alenka in koor.

KinderKookFabriek
Naast de twee studenten die deelnamen aan de kookwedstrijd, heeft nog een flink aan studenten én docenten van de Zoomvliet Hotelschool zich ingezet om ProefMei 2015 tot een succes te maken. Zo hebben alle eerstejaars studenten horeca hun medewerking verleend aan de KinderKookFabriek. In acht dagen tijd hebben zij zo’n 700 basisschoolleerlingen van 22 verschillende groepen leerlingen uit de Brabantse Wal en Tholen geleerd hoe ze van een aantal ingrediënten een gezonde lunch kunnen bereiden.

Hier kun je het fotoalbum bekijken.