Finaleplaats MBO Debattoernooi

Vrijdag 5 februari 2016 - Studenten Juridische dienstverlening bereikten op vrijdag 5 februari de finale van het landelijke MBO Debattoernooi in Den Haag, georganiseerd door de Stichting Nederlands Debat Instituut. Alle drie toernooidebatten heeft het team gewonnen. Na een spannend slotdebat wees de jury het team aan als tweede. Een prachtig resultaat voor deze studenten die slechts acht weken voorbereidingstijd hebben gehad.

Het Zoomvliet College had twee teams meegenomen voor dit toernooi, waarvan team 1 de finale haalde. Dit team bestond uit de vijf tweede- en derdejaars studenten Wesley Looijs (aanvoerder), Puk Mahieu, Kenza Machou, Ceren Akay en Wouter Janssens, die allen de afgelopen acht weken een zogenoemde minor Debatteren hebben gevolgd bij docente Juridische dienstverlening, Neeltje Sep. Twee van de drie debatten tijdens het toernooi hadden de recente vluchtelingenstroom als onderwerp.
Als extra voorbereiding op dit toernooi hebben de studenten een bezoek gebracht aan het Asielzoekerscentrum in Breda. Daar kregen zij de gelegenheid om met eigen ogen te zien hoe de opvang in Nederland is geregeld. Daarnaast hebben de studenten veel over de vluchtelingen gelezen in o.a. krantenartikelen en volgden ze debatten hierover op de tv. Door dit bezoek konden zij met kennis van zaken en uit eigen ervaring argumenten naar voren brengen en verdedigen.

Blij met resultaat
Docente Sep is heel blij met dit resultaat: “De debatten waren echt van een heel hoog niveau. Ik ben dan ook supertrots op deze kanjers. Zeker als je bedenkt dat de uiteindelijke winnaars op hun school een speciaal projectbureau hebben dat het hele jaar door debatten organiseert. Onze minor bestaat uit acht middagen. De eerste debatwedstrijd waar onze studenten aan hebben deelgenomen, was een week geleden toen de provinciale voorronde van Op Weg Naar Het Lagerhuis plaatsvond in het Provinciehuis te Den Bosch. Daar werden zij meteen tweede in hun pool.”
Vooraf zei Sep dat zij het minder belangrijk vond of het team als winnaar uit de bus zou komen. “Meedoen is belangrijker dan winnen, net als op de Olympische spelen”, grapte zij toen. “Maar we gaan er natuurlijk alles aan doen om de andere teams te overtuigen!” En dat is behoorlijk goed gelukt met een mooie zilveren plak!