Student doet mee aan Mis(s)verkiezing

Dinsdag 2 mei 2017 - Gaat Christel winnen? Iedere stem telt, ook de jouwe!

Op woensdag 3 mei staat dit pagina-grote (!) artikel in alle edities van BN/DeStem:
ChristelVerbogt_BNDeStem_030517 


Ook in de Bergen op Zoomse Bode een mooi artikel:
HALSTEREN – De 20-jarige Christel Verbogt uit Halsteren is op zaterdag 6 mei één van de acht finalisten tijdens de live-uitzending van de Mis(s) Verkiezing. Een spannende verkiezingsstrijd, waarin vrouwen met een lichamelijke beperking strijden om de felbegeerde titel Mis(s) 2017. Met haar deelname aan de verkiezing wil de Halsterse Mis(s) de problemen waar zijzelf en haar lotgenoten tegenaan lopen aankaarten.

Christel Verbogt was een gezond meisje, tot ze op haar veertiende last kreeg van haar buik. “Artsen namen het in eerste instantie niet serieus, ze zagen het als iets psychisch”, vertelt Christel. Later kreeg ze ook last van haar gewrichten, maar dat werd door de artsen gezien als groeipijn. Zelfs toen haar gewrichten uit de kom schoten, werd ze niet serieus genomen. “Artsen dachten dat ik het zelf deed.” Uiteindelijk werd op achttienjarige leeftijd een diagnose gesteld. Christel Verbogt heeft een hypermobiliteitssyndroom, een maagverlamming en een neurologische aandoening waardoor ze op haar zeventiende al in een rolstoel belandde. Door haar maagverlamming kan de Halsterse zelf niets meer eten en ze leeft daarom van de sondevoeding. “Dat vind ik misschien nog wel het ergst, want zoveel in het leven draait om eten.”

Missies Christel wil met haar deelname aan de Mis(s) Verkiezing graag een verandering teweegbrengen in hoe mensen omgaan met mensen met een beperking. “Er wordt vaak over me gepraat, terwijl ik er bij ben. Dan vragen ze aan mijn moeder:’ Wat zou ze mooi vinden?'” Zo worden mensen met een beperking volgens Christel nog steeds als minderwaardig gezien. “Soms praten mensen ook heel kinderlijk tegen me, terwijl ik gewoon studeer en dat geloven ze vaak ook niet.”

De twintigjarige volgt de opleiding Juridische dienstverlening op het Zoomvliet College in Roosendaal. Een opleiding die eigenlijk onder haar niveau is, maar door onkunde bij verschillende scholen werd Christel van de havo op het reguliere onderwijs naar vmbo-tl gestuurd op speciaal onderwijs. “Dat is mijn tweede missie: Scholen toegankelijk maken voor mensen met een beperking.” Dat betekent niet alleen dat er een lift aanwezig moet zijn of een plaatje bij de deur zodat rolstoelen naar binnen kunnen, maar ook dat docenten geinformeerd worden over hoe ze om moeten gaan met mensen met een beperking.

“Toen ik op de havo zat en ziek werd, vroeg ik in het ziekenhuis of de school huiswerk wilde doorsturen, maar er was geen enkele medewerking.” Christel’s laatste missie is om ook de onbekendere ziektes aandacht te geven. “In de media zie je nu vaak de bekende ziektes, waardoor mensen met een onbekende ziekte zich vaak niet begrepen of niet gehoord voelen.”

Stemmen

Door mee te doen aan de verkiezing en zich in te zetten voor haar missies, hoopt Christel lotgenoten te inspireren dat je ook met een beperking nog veel kan bereiken. Moet Christel volgens jou Mis(s) 2017 worden? Kijk dan op 6 mei naar de Mis(s) Verkiezing op SBS6 en stem op haar.