Podium- en evenemententechnicus Licht

Opleidingsinformatie

Algemene informatie

Domein: Media en vormgeving
Subdomein: Mediavormgeving
Opleidingsduur: 3 jaar
Opleidingsniveau: Niveau 4
Leerweg: BOL: 3 jaar
Afdeling: Podium- en evenemententechniek
Locatie: Dr. Ir. Van Veenweg 6, Bergen op Zoom

Opleidingsinformatie

Inhoud

Als Podium- en evenemententechnicus Licht ben jij de specialist op het gebied van licht. Je gaat aan de slag als lichttechnicus in het theater, bij podia, festivals en evenementen. Licht is zowel technisch als artistiek gezien erg belangrijk bij optredens en voorstellingen. Jouw voornaamste taak bestaat daarom uit het goed belichten van mensen en/of voorwerpen. .Je maakt lichtplannen, sluit alles op een juiste manier aan en je bedient lichtapparatuur. Ook weet je hoe je lichteffecten en lichttechnieken zoals richting en kleur passend kan inzetten. Door te 'schilderen met licht', kun je het licht aanpassen aan het doel en de sfeer van de productie. Je kunt de artistieke ideeën van een klant omzetten in een lichtontwerp door middel van de hedendaagse lichttechnieken!

Tijdens de opleiding leer je alles van het vak. Dat doe je met behulp van docenten en deskundigen uit het bedrijfsleven. Je bent in teamverband bezig met het opbouwen, installeren en afbouwen van voorstellingen, evenementen of AV-producties. Een praktische opleiding waarbij techniek en creativiteit samensmelten en waarin je alles leert over plannen, organiseren, logistiek en veiligheid.

Eisen

Voor deze opleiding geldt dat er maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar zijn. Voor de bol-opleiding Podium & Evenemententechniek zijn er 27 plaatsen beschikbaar. Op volgorde van datum van aanmelding worden de plaatsen ingevuld. Meld je daarom op tijd aan!

Dit zijn de minimale toelatingseisen:

  • Je hebt een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg (voorheen lbo, vbo of mavo diploma), of
  • Je hebt een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) in eenzelfde beroep- of beroepencategorie, of
  • Je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen.

Meer informatie over het toelatingsrecht vind je hier.

Vervolg

Hbo (vele richtingen, met name Beeldende Kunst en Vormgeving, Lerarenopleidingen, Communicatie creatief, maar ook Pabo, ICT, Facilitaire dienstverlening enz.).

Startmaand

September 2018

Lesmethode

De beroepsopleidende leerweg (BOL) betekent dat je een volledige week naar school gaat. Je besteedt minimaal 20% van de opleidingsduur aan beroepspraktijkvorming (BPV = stage). Het gaat er niet alleen om dat je er "vakmanschap" leert, maar ook dat je leert omgaan met de normen en waarden die bij dit beroep een rol spelen.

Stage

Je wordt vanaf dag 1 bij de opleiding begeleid in het zoeken naar de juiste stageplek in het 3e jaar. Wij als vakdocenten beschikken over een enorm netwerk van bedrijven, waarmee we je kunnen helpen. In het 3e jaar loop je 900 uur stage bij een bedrijf. Dit kan en mag ook in het buitenland.

Studievoortgang

Uiteraard wordt je in de tijd op school begeleid in je studie met en gesprekken waarbij jou talent en studiereis centraal staan in de weg die je volgt richting de examens.

Certificaten

-

Werkgebied

Als Podium- en evenemententechnicus licht kun je werken voor schouwburg, muziekcentrum, een theater, een theatergezelschap, een producent (opera, dans, drama, cabaret), een festival, een poppodium, geluidsstudio, een buitenpodium of een verhuurbedrijf van professionele lichtapparatuur. Dit kan in vaste dienst, maar ook als freelancer.

Bijzonderheden

-

Kosten

Iedereen die op 1 augustus 18 jaar of ouder is, dient lesgeld te betalen. Voor het schooljaar 2018-2019 is het lesgeld voor BOL studenten € 1.155,-

Naast het les- of cursusgeld kunnen ook kosten in rekening worden gebracht voor (niet) opleiding gebonden leermiddelen.

Opleidingsgebonden kosten: 
Leerjaar 1: ca. € 1625,-
Leerjaar 2: ca. € 180,-
Leerjaar 3: ca. € 15,-

Niet opleidingsgebonden kosten: 
Leerjaar 1: ca. € 375,-
Leerjaar 2: ca. € 480,-
Leerjaar 3: ca. € 40,-

Klik hier voor de gespecificeerde opleidingskosten. 

Let op: alle vermelde bedragen zijn gebaseerd op het prijspeil van het voorgaande schooljaar en dienen als richtlijn. 

Tegemoetkoming kosten leermiddelen

Er is een tijdelijke regeling die gezinnen ondersteunt bij de bekostiging van leermiddelen van hun kind. Het betreft hier studenten uit zogenaamde minimagezinnen.

Contact

Contactpersoon: -
E-mail: -

Competenties

  • Je bent iemand die van muziek houdt en een technische achtergrond heeft.
  • Je bent muzikant die een technische uitstap wil maken in de studiowereld om daarna door te studeren aan het conservatorium.
  • Je bent iemand die zeer zelfstandig is en niet op een vaste plek wil zitten.
  • Kortom in onze wereld is plaats voor alle mogelijk verschillende types maar we delen allemaal in ding: passie voor het vak, muziek, organisatie.
Lijkt deze opleiding je wat?
Je kunt deze opleiding gaan volgen in de volgende uitstroomrichtingen:

Podium- en evenemententechnicus Licht

Crebo: 25205
Podium- en evenemententechnicus Licht De Podium- en evenemententechnicus Licht is erop gericht de opbouw en het bedienen van de lichtinstallatie snel, veilig en volgens plan te laten verlopen. Hij v

Contactformulier

* Gegevens zijn verplicht