Mediavormgever

Opleidingsinformatie

Als mediavormgever zie je iedere opdracht als een uitdaging, een concept ontwikkelen en een ontwerp creëren waarmee de media-uiting (website, huisstijl, film, game, 3d-ontwerp, tekening, poster etc.) op een onderscheidende manier wordt vormgegeven.

Algemene informatie

Domein: Media en vormgeving
Subdomein: Mediavormgeving
Opleidingsduur: 4 jaar
Opleidingsniveau: Niveau 4
Leerweg: BOL: 4 jaar
Afdeling: Mediavormgever
Locatie: Knipplein 11, Roosendaal

Opleidingsinformatie

Inhoud

Als mediavormgever zie je iedere opdracht als een uitdaging, een concept ontwikkelen en een ontwerp creëren waarmee de media-uiting (website, huisstijl, film, game, 3d-ontwerp, tekening, poster etc.) op een onderscheidende manier wordt vormgegeven. Hierbij is het van belang om goed te luisteren naar de opdrachtgever en ervoor te zorgen dat het concept en het ontwerp goed aansluiten op het doel en de doelgroep van de media-uiting. Voor het adviseren, het presenteren van het werk (al dan niet samen met collega's) en het onderhouden van een goed klantcontact is het belangrijk dat je als Mediavormgever initiatief neemt, sociaal vaardig bent en goed kan communiceren. Je wilt immers je idee zo goed mogelijk presenteren! Tevens werk je kwaliteitsbewust en houd je van nature alle nieuwe technologieën en trends bij. Je trekt tijdig aan de bel bij de opdrachtgever, wanneer deadlines en budgetten overschreden dreigen te worden.

Ook dien je als Mediavormgever flexibel om te gaan met tussentijdse wijzigingen van de opdrachtgever en dus moet je met tijdsdruk om kunnen gaan. Je hebt geen '9 tot 5 mentaliteit', als het ontwerp gedrukt moet worden moet alles immers op tijd bij de drukker zijn.

Eisen

Voor deze opleiding geldt dat er maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar zijn. Voor de bol-opleiding Mediavormgeving zijn er 27 plaatsen beschikbaar. Op volgorde van datum van aanmelding worden de plaatsen ingevuld. Meld je daarom op tijd aan!

Dit zijn de minimale toelatingseisen:

  • Je hebt een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg (voorheen lbo, vbo of mavo diploma), of
  • Je hebt een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) in eenzelfde beroep- of beroepencategorie, of
  • Je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen.

Meer informatie over het toelatingsrecht vind je hier.

Aanvullende eisen
Creatieve en artistieke aanleg

Vervolg

Na het behalen van je diploma Mediavormgever zijn er drie vervolg mogelijkheden:

• Werken (misschien wel bij je laatste stagebedrijf).
• Een eigen bureau of bedrijf beginnen.
• Doorstromen hbo*

*Vele richtingen, met name Communicatie Media en Design, Animatie, Film, Advertising, Product Design, Lifestyle en Design, Ruimtelijk ontwerp, Media & Entertainment, Beeldende Kunst, Game Art, Lerarenopleidingen, Pabo, Communicatie, ICT, Creatieve therapie, enz.

Belangrijke hbo’s waar onze studenten een vervolg vinden zijn: Avans CMD, St’ Joost, Fontys, NHTV, WDKA (Willem de Kooning), HKU, ArtEZ, CMD Hogeschool Rotterdam

Startmaand

1 september 2018

Lesmethode

De beroepsopleidende leerweg (BOL) betekent dat je een volledige week naar school gaat (minimaal 32 uur). Je besteedt minimaal 20% van de opleidings-duur aan beroepspraktijkvorming (BPV = stage).  Hierbij gaat het er niet alleen om dat je er ‘vakmanschap’ leert, maar ook dat je leert omgaan met de normen en waarden die bij dit beroep horen.

Stage

Eerste stageblok, begin derde leerjaar (september tot eind januari).
Tweede stageblok, eind vierde leerjaar (eind januari tot eind juni).

Studievoortgang

-

Certificaten

Er zijn geen deelcertificaten te behalen.

Werkgebied

Het werk van een Mediavormgever is altijd anders, de ene keer houd je je bezig met het ontwerpen van een nieuwe huisstijl en de andere keer bedenk je het scenario van een bedrijfsfilm. Voor bedrijven is vormgeving van groot belang voor het succesvol worden van een bedrijf, merk, product, boek, website, app, film en/of game. Als Mediavormgever kun je werken bij een groot aantal verschillende bedrijven. Vaak zijn dit bureaus voor reclame, ontwerp, web-/app- en/of gamedesign, maar ook op ontwerpafdelingen van de wat grotere bedrijven. Afhankelijk van de omvang van de opdracht wisselt de mate van verantwoordelijkheid sterk.

Bijzonderheden

Voor de intake vragen we je een thuisopdracht te maken. Deze opdracht en je portfolio vormen de basis voor het intakegesprek. Je portfolio kan bijvoorbeeld bestaan uit tekeningen, foto’s, filmpjes etc. die je in de jaren verzameld hebt. Op die manier krijgen we een indruk van jouw creativiteit en van jou als persoon.

Kosten

Iedereen die op 1 augustus 18 jaar of ouder is, dient lesgeld te betalen. Voor het schooljaar 2018-2019 is het lesgeld voor BOL studenten € 1.155,-

Naast het les- of cursusgeld kunnen ook kosten in rekening worden gebracht voor (niet) opleiding gebonden leermiddelen.

Opleidingsgebonden kosten: 
Leerjaar 1: ca. € 130,-
Leerjaar 2: ca. € 40,-
Leerjaar 3: ca. € 30,-
Leerjaar 4: ca. € 45,-

Niet opleidingsgebonden kosten: 
Leerjaar 1: ca. € 20,-
Leerjaar 2: ca. € 20,-
Leerjaar 3: ca. € 20,-
Leerjaar 4: ca. € 20,-

Klik hier voor de gespecificeerde opleidingskosten. 

Let op: alle vermelde bedragen zijn gebaseerd op het prijspeil van het voorgaande schooljaar en dienen als richtlijn. 

Tegemoetkoming kosten leermiddelen

Er is een tijdelijke regeling die gezinnen ondersteunt bij de bekostiging van leermiddelen van hun kind. Het betreft hier studenten uit zogenaamde minimagezinnen.

Contact

Contactpersoon: Mevr. I. Kies
E-mail: I.Kies@rocwb.nl

Competenties

  • Je dient zowel creatieve als technische vaardigheden te bezitten. Je komt ook in aanraking met de techniek achter de creativiteit.
  • Je dient zowel individueel als in een multidisciplinair team te kunnen werken.
  • Een dosis creativiteit en enthousiasme als het gaat om het creëren van nieuwe media-uitingen.
Lijkt deze opleiding je wat?
Let op! Een soortgelijke opleiding wordt ook gegeven op Radius College
of bekijk alle opleidingen in de
Studiekiezer.
Je kunt deze opleiding gaan volgen in de volgende uitstroomrichtingen:

Mediavormgever

Crebo: 25201
Mediavormgever De Mediavormgever moet creatief ťn technisch zijn ťn multidisciplinair kunnen (samen)werken. Het is dť uitdaging om een concept te ontwikkelen en een ontwerp te

Contactformulier

* Gegevens zijn verplicht