AV-specialist

Opleidingsinformatie

De opleiding tot AV-specialist is een uitdagende en dynamische studie. Van televisie tot fictie film, van documentaire tot videoclip; elke discipline binnen de audiovisuele wereld komt voorbij.

Algemene informatie

Domein: Media en vormgeving
Subdomein: Mediavormgeving
Opleidingsduur: 4 jaar
Opleidingsniveau: Niveau 4
Leerweg: BOL: 4 jaar
Afdeling: AV-productie
Locatie: Dr. Ir. Van Veenweg 6,

Opleidingsinformatie

Inhoud

De opleiding tot AV-specialist is een uitdagende en dynamische studie. Van televisie tot fictie film, van documentaire tot videoclip; elke discipline binnen de audiovisuele wereld komt voorbij. Je krijgt les in uitvoerende functies als camera, geluid, productie, licht en regie. Tijdens de studie leer je ook de basisvaardigheden van softwarepakketten die je nodig hebt bij het monteren van films of maken van visuele effecten.

Om een goed eindproduct af te leveren is het bij het maken van audiovisuele producties van groot belang dat je goed samenwerkt met je mede studenten. Hierin zal de docent een coachende rol spelen omdat wij geloven dat je als student zelf de eindverantwoordelijkheid voor een product kan dragen. Na het eerste jaar heb je daarom al een videoclip, een korte fictie film en een tv-show op je cv staan.


Alle plaatsen van deze opleiding zijn ingevuld, nieuwe aanmeldingen zullen niet meer behandeld worden.

Eisen


Alle plaatsen van deze opleiding zijn ingevuld, nieuwe aanmeldingen zullen niet meer behandeld worden.Voor deze opleiding geldt dat er maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar zijn. Voor de bol-opleiding AV-specalist zijn er 27 plaatsen beschikbaar.

Dit zijn de minimale toelatingseisen:

 • Je hebt een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg (voorheen lbo, vbo of mavo diploma), of
 • Je hebt een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) in eenzelfde beroep- of beroepencategorie, of
 • Je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen.

Meer informatie over het toelatingsrecht vind je hier.

Aanvullende eisen
Creatieve en artistieke aanleg

 

Vervolg

Hbo (vele richtingen, met name Beeldende Kunst en Vormgeving, Lerarenopleidingen, Communicatie creatief, maar ook Pabo, ICT, Facilitaire dienstverlening enz.).

Startmaand

1 september 2018

Lesmethode

Het eerste jaar is een allround basisjaar. Na dit jaar heb je de mogelijkheid om je te verdiepen in de volgende onderdelen.

 • camera
 • editing 
 • sounddesign
 • productie 
 • regie
 • beeldtechniek

Het gaat er niet alleen om dat je er ‘vakmanschap’ leert, maar ook dat je leert omgaan met de normen en waarden die bij dit beroep een rol spelen.

Stage

De opleiding audiovisueel specialist biedt een stage aan in het 3de en 4de leerjaar. In het 3de leerjaar werk je binnen het bedrijf mee in een assisterende rol. In het 4de jaar moet je je zelfstandigheid bewijzen. Omdat we weten dat werken in deze sector niet echt 9 to 5 is, gaan wij niet uit van aantal weken of dagen maar uit van aantal uren dat in de stage gewerkt moet worden. Tijdens je stage word je beoordeeldt op je beroepshouding en vakspecifieke vaardigheden.

Studievoortgang

In de eerste twee leerjaren vinden 4 voortgangsgesprekken en 4 lerenloopbaan gesprekken plaats. In de laatste twee jaren zijn de stagebeoordelingen en examens.

Certificaten

We bieden de studenten 4 keer de mogelijkheid aan om een keuzedeel te kiezen waarvoor ze een certificaat zullen ontvangen gelijktijdig met de diploma.

Werkgebied

 • Filmproductie bedrijf
 • TV bedrijf
 • Reclame bedrijf
 • Geluidsstudio

Bijzonderheden

 • In de loop van dit jaar wordt deze opleiding aangeboden op een nieuwe locatie, Eventum. In dit pand zijn ook Facilitair bedrijf en Zuidwest-TV gehuisvest waardoor de samenwerking tussen studenten en het bedrijfsleven nog meer wordt gestimuleerd en we alle faciliteiten van het vak onder één dak kunnen aanbieden
 • Je krijgt praktijklessen op unieke opleidingslocaties in o.a. het Poppodium Gebouw-T, Theater de Maagd en Theater De Kring.
 • Door de goede banden met de evenementenindustrie zijn er regelmatig demonstraties op school. We maken samen kennis met de nieuwste technologieën

Kosten

Iedereen die op 1 augustus 18 jaar of ouder is, dient lesgeld te betalen. Voor het schooljaar 2018-2019 is het lesgeld voor BOL studenten € 1.155,-

Naast het les- of cursusgeld kunnen ook kosten in rekening worden gebracht voor (niet) opleiding gebonden leermiddelen.

Opleidingsgebonden kosten: 
Leerjaar 1: ca. € 2180,-
Leerjaar 2: ca. € 310,-
Leerjaar 3: ca. € 155,-
Leerjaar 4: ca. € 180,-

Niet opleidingsgebonden kosten: 
Leerjaar 1: ca. € 110,-
Leerjaar 2: ca. € 315,-
Leerjaar 3: ca. € 30,-
Leerjaar 3: ca. € 30,-

Klik hier voor de gespecificeerde opleidingskosten. 

Let op: alle vermelde bedragen zijn gebaseerd op het prijspeil van het voorgaande schooljaar en dienen als richtlijn. 

Tegemoetkoming kosten leermiddelen

Er is een tijdelijke regeling die gezinnen ondersteunt bij de bekostiging van leermiddelen van hun kind. Het betreft hier studenten uit zogenaamde minimagezinnen.

Contact

Contactpersoon: Dhr. F. Ruskus
E-mail: f.ruskus@rocwb.nl

Competenties

-
Lijkt deze opleiding je wat?
Je kunt deze opleiding gaan volgen in de volgende uitstroomrichtingen:

AV-specialist

Crebo: 25194
AV-specialist De opleiding tot AV-specialist is een uitdagende en dynamische studie. Van televisie tot fictie film, van documentaire tot videoclip. Elke discipline binnen de audiovisuele wereld komt voorbij.

Contactformulier

* Gegevens zijn verplicht