Gastheer/-vrouw

Opleidingsinformatie

Als gastheer/-gastvrouw zorg je ervoor dat gasten in een restaurant, brasserie of hotel een goede bediening krijgen en gastvrij worden ontvangen.

Algemene informatie

Domein: Horeca en bakkerij
Subdomein: Horeca
Opleidingsduur: 2 jaar
Opleidingsniveau: Niveau 2
Leerweg: BOL: 2 jaar | BBL: 2 jaar
Afdeling: Horeca
Locatie: Meeussenstraat 13,

Opleidingsinformatie

Inhoud

Alsgastheer/-vrouw werk je na je opleiding voornamelijk in horecabedrijven, zoals hotels, (weg)restaurants, eetcafs, cateringbedrijven en vergader-/congrescentra. In deze bedrijven staat de dienstverlening centraal. Hiermee wordt bedoeld dat werkzaamheden, producten en diensten primair afgestemd worden op de wensen en verwachtingen van de gast, voor zover deze binnen de formule van het bedrijf past. Daarnaast wordt de bedrijfsvoering van gastvrijheidsbedrijven gekenmerkt door het voorkomen van een veelheid van onvoorspelbaarheden en een grote variatie aan opdrachten en specifieke wensen en behoeften van gasten. De medewerker in de bediening werkt in een context met internationale gasten.

Eisen

Dit zijn de minimale toelatingseisen:

 • Je hebt een vmbo-diploma behaald (voorheen lbo, vbo of mavo), of
 • Je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen, of
 • Je hebt een diploma van de entreeopleiding.

Meer informatie over het toelatingsrecht vind je hier.

Voor een bbl-opleiding heb je een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Je werkt daar minimaal 20 tot 24 uur per week en je bent zelf verantwoordelijk om een leerbedrijf te vinden. Uiterlijk op 31 december van het jaar dat je gestart bent met je opleiding, moet je een leerbedrijf gevonden hebben. Als je denkt dat dit niet lukt, kun je jezelf ook inschrijven voor een bol-opleiding.

Vervolg

 • Zelfstandig werkendgastheer/gastvrouw niveau 3
 • Leidinggevende restaurant niveau 4
 • Manager ondernemer horeca niveau 4

Startmaand

1 september 2018

Lesmethode

 • De beroep opleidende leerweg (BOL) betekent dat je een volledige week naar school gaat. Je besteedt minimaal 20% van de opleidingsduur aan beroepspraktijkvorming (BPV = stage). Het gaat er niet alleen om dat je er "vakmanschap" leert, maar ook dat je leert omgaan met de normen en waarden die bij dit beroep een rol spelen. Ook binnen de school proberen we de praktijk zoveel mogelijk na te bootsen.
 • De beroepsbegeleidende leerweg (BBL) betekent dat je n dag per week naar school gaat voor het opdoen van theoretische kennis. Gedurende de totale duur van de opleiding werk je minimaal 24 uur per week in een erkend leerbedrijf waar je, onder begeleiding van een praktijkopleider, het vak leert. Voor de beroepspraktijkvorming (BPV) moet je zelf een gekwalificeerde BPV-plaats zoeken. Je moet een arbeidscontract van minimaal 24 uur hebben.

Stage

 • De beroep opleidende leerweg (BOL)
  Gedurende de totale duur van de opleiding werk in een erkend leerbedrijf waar je, onder begeleiding van een praktijkopleider, het vak leert. Je besteedt minimaal 20% van de opleidingsduur aan beroepspraktijkvorming (BPV = stage). De stage start met n dag in de week in het eerste school jaar na de herfstvakantie .
 • De beroepsbegeleidende leerweg (BBL)
  Gedurende de totale duur van de opleiding werk je minimaal 24 uur per week in een erkend leerbedrijf waar je, onder begeleiding van een praktijkopleider, het vak leert. Voor de beroepspraktijkvorming (BPV) moet je zelf een gekwalificeerde BPV-plaats zoeken. Je moet een arbeidscontract van minimaal 24 uur hebben.

Studievoortgang

-

Certificaten

-

Werkgebied

Binnen de horeca heb je diverseniveaus waar je dit beroep kunt uitoefenen. Door verschillende stages te lopen krijg je een goed beeld vande diversehorecabedrijvenenkun je erachterkomen wat voor soort bedrijf bij jou past.
Dit kan een goed lopend eetcaf zijn waar je veel verschillende gasten in korte tijd bedient of juist een sterrenzaak waar je de gasten van ontvangst tot afscheid in de watten legt.

Bijzonderheden

Voor de praktijk beschikken we op onze school over twee restaurants. De gezellige brasserie In de Dikke Daan en het klassieke restaurant Canise zijn op schooldagen geopend voor het publiek. Beide restaurants hebben een eigen keuken waar je 'u' tegen zegt! Ze zijn voorzien van de meest geavanceerde keukenapparatuur en -technieken. Zo sta je dus alsstudent meteen in de echte praktijk.
De opleiding stelt hoge eisen aan onder meer uiterlijke verzorging en hygine. Dit betekent dat het dragen van vakkleding tijdens praktijk verplicht is. De aanschaf gebeurt via school.

Kosten

Iedereen die op 1 augustus 18 jaar of ouder is, dient lesgeld te betalen. Voor het schooljaar 2018-2019 is het lesgeld voor BOL studenten 1.155,- en het cursusgeld voor BBL studenten niveau 1 & 2 240,-

Naast het les- of cursusgeld kunnen ook kosten in rekening worden gebracht voor(niet) opleiding gebonden leermiddelen.

Opleidingsgebonden kosten BOL:
Leerjaar 1: ca. 1070,-
Leerjaar 2:ca. 220,-

Opleidingsgebonden kosten BBL:
Leerjaar 1: ca. 430,-
Leerjaar 2:ca. 220,-

Niet opleidingsgebonden kosten BOL:
Leerjaar 1:ca. 415,-
Leerjaar 2:ca. 150,-

Niet opleidingsgebonden kosten BBL:
Leerjaar 1:ca. 385,-
Leerjaar 2:ca. 135,-

Klik hier voor degespecificeerde opleidingskosten.

Let op:alle vermelde bedragen zijn gebaseerd op het prijspeil van het voorgaande schooljaar en dienen als richtlijn.

Tegemoetkoming kosten leermiddelen

Er is een tijdelijke regeling die gezinnen ondersteunt bij de bekostiging van leermiddelen van hun kind. Het betreft hier studenten uit zogenaamde minimagezinnen.

Contact

Contactpersoon: -
E-mail: -

Competenties

-
Lijkt deze opleiding je wat?
Let op! Een soortgelijke opleiding wordt ook gegeven op Cingel College
of bekijk alle opleidingen in de
Studiekiezer.
Je kunt deze opleiding gaan volgen in de volgende uitstroomrichtingen:

Gastheer/-vrouw

Crebo: 25168
Gastheer/-vrouw Als gastheer / gastvrouw zorg je ervoor dat gasten in een restaurant, brasserie of hotel een goede bediening krijgen en gastvrij worden ontvangen.

Contactformulier

* Gegevens zijn verplicht